Nalba: din natură direct în elixirul pentru odihnă

Bunicii și străbunicii noștri o foloseau ca medicament naturist și este binecunoscut faptul că vechile tradiții dețin întotdeauna un anumit adevăr.

Malva sau nalba este o plantă perenă rezistentă, cu o înălțime de aproape 1 m. În țara noastră, Malva Silvestris crește în apropierea pădurilor, dar poate fi cultivată și pe balconul casei dumneavoastră, plantând semințele primăvara într-un ghiveci. 

Numele său vine din greacă de la denumirea de „malasso” (ce indică proprietățile liniștitoare), chiar dacă unele surse atribuie proveniența din etimologia „makos” (calmant) sau „mollire alvum” (înmuiere) din latină. 

Se folosește pentru gătit, dar în principal pentru tratamente naturale. Nalba este bogată în mucilagii (6-8% în frunze), care are proprietăți calmante și antiinflamatoare, în special pentru mucoase. Mucilagiul este util pentru a înlătura mucozitățile și pentru a atenua inflamațiile căilor respiratorii. De-a lungul secolelor, am învățat să apreciem nalba, de asemenea, pentru a lupta împotriva constipației, colitei, faringitei, abceselor și stomatitei. 

Pe lângă prezența mucilagiului, nalba este bogată în ramnoză (care ajută la combaterea semnelor vârstei), acid galacturonic, galactoză, oxalat de calciu, potasiu, vitaminele A, B1, C și E, flavonoid (anti-oxidant), antocianine (anti -oxidant), tanin (antiinflamator) și acid glucoronic (detoxifiant).

În medicina pe bază de plante, infuziile se fac de obicei cu frunze și flori. Nalba, sau - mai bine - extractele sale, sunt utilizate în mai multe creme cosmetice, în special după loțiuni de ras și după soare. 

La gătit, puteți folosi florile, frunzele (după îndepărtarea tulpinilor) sau mugurii; fierte, mărunțite și amestecate cu sosuri sau umpluturi, acestea sunt un element suplimentar foarte bun pentru o gamă variată de feluri de mâncare. Unii oameni folosesc chiar și frunzele crude ca o completare a salatelor. 

Sursele disponibile nu raportează nicio contraindicație generală, în afară de evitarea consumului de nalbă care a crescut pe terenuri bogate în nitrați (agențiile de mediu efectuează de obicei verificări asupra terenurilor cu risc); în orice caz, este întotdeauna recomandabil să vă adresați medicului dumneavoastră.

Pe lângă ceaiurile din plante, cremele și alimentele, nalba este, de asemenea, un elixir pentru somn folosit cu success de Magniflex care - prin spuma Malva – a adus proprietățile antiinflamatoare, calmante și liniștitoare în fabricarea produselor. 

Pentru ce este bună nalba în saltea sau pernă? Îmbunătățește starea de bine  în timpul somnului! În contact cu proprietățile liniștitoare, antiinflamatoare și calmante ale nalbei, organismul se regenerează, se relaxează și sistemul nervos este ajutat.