Nu are rost să negăm: trăim într-o lume a termenelor (deadline-urilor), a programărilor, a grijilor, a traficului, a stimulărilor neîncetate și a poluării și este pur și simplu o nebunie. 

Dacă eliminarea cauzelor „structurale” precum economia, finanțele, organizarea socială și viabilitatea este aproape imposibilă pentru oameni, totuși putem face ceva: schimbarea modului în care percepem toate acestea. 

Dificil? Ei bine, poate că este așa, dar mult mai puțin decât ne imaginăm și trebuie doar să facem un singur pas. 

Etimologia cuvântului „relaxare” amintește de conceptul de ușurare, eliberare și este de fapt ceea ce ne lipsește în viața noastră de zi cu zi. A fi relaxat nu înseamnă a fi pasiv sau „lent”, ci pur și simplu a nu fi încordat. Poate suna ciudat, dar în relaxare există cea mai mare vitalitate. Primul pas pentru a cuceri relaxarea este cu adevărat acesta: înțelegând că relaxându-vă nu pierdeți entuziasmul, dinamismul sau energia. 

Ce se poate face concret? Iată câteva mici recomandări:

  • În exterior și nu în interior - închideți ușa către lumea exterioară, ascultându-vă corpul, sentimentele, începând de la respirație, dobândind progresiv atenția asupra părților corpului (de la picioare progresiv în sus până ajungeți la cap). Acest exercițiu relaxant este revitalizant.
  • Vizualizarea – Închideți ochii și imaginați-vă scene relaxante sau acțiuni de îngrijire personală - cum ar fi o baie fierbinte - poate avea efecte psiho-somatice neașteptate.
  • Coborâți vocea - Dacă suntem atenți la modul în care vorbim la locul de muncă, în cea mai mare majoritate a cazurilor, ne vom da seama că folosim un ritm și volum excesiv. Coborârea vocii și încetinirea vitezei vorbirii ne ajută să luăm frâiele „vortexului” și săne relaxăm atât corpul, cât și spiritul.


Acestea sunt gesturi mici, dar pot fi un punct de plecare atunci când ne dorim o schimbare și ne pot aduce o oază de relaxare în jungla cu stres.